Zdrowe desery mrożone? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, ale także bardzo dobrze wpłynie na skonstruowany przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą popularnością radują się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w parne dni.

Deser mrożony minimelts

Przepysznym, słodkim oraz dobrym też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z dobrą porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową dawką malin bądź jakimś interesującym sosem owocowym. To perfekcyjna alternatywa dla autentycznych łasuchów, wypada tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i rześkim pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub też z mieszanki. Pomocniczym pozytywem jest również to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być w całości zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są perfekcyjną przekąską w trakcie upalnych dni. Nadzwyczajnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie bardzo łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu