Kuchnia lokalna uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego rozmaite obyczaje, składniki i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, jakie pospolite są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w głównej mierze to, iż najważniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
• pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma faktycznie dużo do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest rozkoszna i sycąca.