Włosi wiedzą, jak jeść. Być może wskutek tego, że używane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne oraz właściwe dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – ogniskuje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest również wyborne i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, które nie jedynie smakują niesamowicie, lecz także są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja w Krakowie
Zerknij na parę poniższych składników, jakie stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Olej z oliwek
Jest to niemalże wymagane uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w czasie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest obfita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.
Krakow Restaurant
Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są idealne, jednak te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest bardzo ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą i mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię zagospodarowania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew może płynąć swobodnie), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.