Ówczesna kuchnia dalej żyje

Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (które są nadzwyczaj cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone na ogół z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, swoistych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w gruncie rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film